donderdag 13 februari 2014

Valentijn
Theia of Dione (gelatiniseerd) (Grieks: Θεία, Theía), Théa (Grieks: Θέα, Théa), Ethra (Grieks: Αἴθρα, Áíthra) of Euryphaessa of nog Basilea was een koningin uit de Griekse mythologie. Haar naam kan worden vertaald als 'koningin van het licht' of 'Hemelkoningin'. Haar naam is in feite verwant aan de naam Zeus, het is hiervan de vrouwelijke vorm.
Homerus noemt Theia als de moeder van Aphrodite, Zeus is haar vader. Theia woonde op de Olympus, waar ze haar dochter opving toen deze aan haar hand was verwond door de sterveling Diomedes, tijdens haar poging haar zoon, de Trojaanse Aeneas, te redden. Theia troostte haar, en veegde het onsterfelijke bloed, (de ichor), weg, die uit Aphrodites wond stroomde. Ze vertelde hoeveel de andere Olympiërs eveneens te lijden hadden van het geweld der mensen, maar, zei Theia, dwazen die het durven op te nemen tegen de goden, zullen niet lang meer te leven hebben.
Pseudo-Apollodoros vermeldt dat er naast Theia nog een andere Titanide was, Dione. Theia zou Hyperion, Eos, Helios en Selene hebben gebaard, en Dione zou bij Zeus de moeder zijn van Aphrodite.


Astarte (van het Grieks Αστάρτη (Astártē)) was een Fenicische godin met algemene bekendheid in de noordwestelijke Semitische streken, beschermgodin van Side, en als "Maagd van de Zee" ook van de zeelieden, waardoor haar cultus wijd verbreid was. De eerste betekenis van haar naam was Baarmoeder. Zij is dan ook oorspronkelijk een vruchtbaarheidsgodin of Moedergodin, wat verder tot uiting komt in het epitheton "Moeder der Hemelen", "Koningin van de hemel" en "Moeder van alle godheden". 2,5 week oud

Geen opmerkingen: