donderdag 4 februari 2016


Roepnaam: Loki

Loki is de vuurgod uit de Noorse mythologie. Behalve als god van het vuur staat hij ook bekend als een grappenmaker en lastpost voor de goden. Aan de ene kant is hij in veel verhalen een vriend en een helper van de goden.

Loki zelf was van oorsprong een reus, een zoon van de reus Farbauti en de reuzin Laufey. Hij koos er echter voor om tussen de assen te leven. Hij deed mee aan hun avonturen en hielp hen bij problemen. Loki was echter bijzonder sluw, en zat vol streken. Daarom werd hij ook wel ‘lasteraar der goden’ genoemd, en werd hij gezien als de oorsprong van alle leugens en valsheden.Uiteindelijk werd een streek van Loki de god Baldr fataal. Hierna waren alle goede banden tussen de goden en de reuzen over.
Volgens de verhalen zal Loki tijdens de Ragnarok aan de zijde van de reuzen vechten, tegen de assen.


Loki kreeg bij de reuzin Angrboda drie monsterlijke kinderen. Deze kinderen spelen een belangrijke rol in de Noorse mythologie. De eerste is Jormungand, een gigantische slang die rondom Midgard ligt en eens de wereld zal verdrinken in zijn gif. De tweede is Hel. Zij is half levend en half dood, en heerst over Helheim. De derde is Fenrir, de monsterlijke wolf die tijdens de Ragnarok Odin zal vernietigen. Bij het reuzenpaard Svadilfari had hij nog een zoon, de hengst Sleipnir, het achtbenige paard van Odin.
Met zijn tweede vrouw (hij was nooit getrouwd met het paard), Signyn had hij twee zonen, Vali en Narvi. Deze zoons speelden een grote rol bij zijn gevangenneming.


Geen opmerkingen: